GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 4 Grenspaal 29 tot en met Grenspaal 48

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GP 28 in ‘s Gravenvoeren tot aan GP 47B in Lixhe. Het Vlaamse Voerens gedeelte wordt steeds smaller.  We gaan met de grens net boven Moelingen en zien nu minder bossen, meer huizen en wegen. De menselijke activiteiten worden nu veel duidelijker. 

PLATTEGROND

GRENSPAAL 29

GP 29 staat aan de oude weg van 's Gravenvoeren naar Maastricht. De grens gaat hier dwars door de boomgaard.

GRENSSTEEN 29a

Gs 29a staat vlakbij GP29 onder een meidoornhaag.

GRENSPAAL 30

GP 30 werd geplaatst aan het begin van een gebiedsruil.  Bij GP 34 is meer uitleg.

GRENSSTEEN 30a

Gs30a staat aan de weg genaamd "Pletzgat". Links gaat de grens naar beneden, naar het riviertje de Voer.

GRENSPAAL 31

GP31 staat aan het riviertje de Voer.

GRENSPAAL 32

GRENSSTEEN 32a

De weg is niet meer toegankelijk voor auto's.

GRENSPAAL 33

GRENSPAAL 34

GP 34 staat maar een 100m verder dan GP 33 en GP 35 staat maar 500m verder naar links dan GP 34.  De reden dat hier zoveel grenspalen staan is dat hier een gebiedsruil heeft plaats gehad. Door dat de oude gemeentegrens een staatsgrens werd, kwam de weg van Moelingen naar 's Gravenvoeren in Nederland te liggen. Men heeft alle grond ten zuiden van die weg tussen GP 34 en GP 35 Belgisch gemaakt en in ruil daarvoor werd een gebied tussen GP 30 en GP 33 Nederlands.

GRENSPAAL 35

Vanaf GP 35 is de gebiedsruil gedaan.  GP 35 is tevens ook contactpunt tussen de gemeenten Mesch ( NL ), 's Gravenvoeren ( B ) en Moelingen ( B ).

GRENSSTEEN 35a

GRENSSTEEN 35b

GP 36 staat maar een beetje verder achter de boom op de foto.

GRENSPAAL 36

GRENSSTEEN 36a

GRENSPAAL 37

GP 37 staat vlakbij de grensovergang "Withuis" en is het contactpunt tussen de gemeenten Mesch ( NL ), Eysden ( NL ) en Moelingen ( B ).

GRENSPAAL 38

GP 38 staat ook bij de grensovergang "Withuis" Hier liep vroeger een weg die van Maastricht naar Berneau ging. Het laatste stukje weg is er niet meer.

GRENSPAAL 39

Hier verlaat de grens de grote weg van Maastricht naar Berneau.

GRENSSTEEN 39a

De grens maakt boven Moelingen een bult met hoeken.  De grens wordt hier afgebakend door 3 grensstenen om de voornaamste hoeken aan te duiden.

GRENSSTEEN 39b

De tweede grenssteen staat onder een meidoornhaag vlakbij een huis waar de grens juist achter door gaat.

GRENSSTEEN 39c

Op de achtergrond het kerkje van Moelingen.

GRENSPAAL 40

GP 40 is het best te bereiken via het voetbalplein van Moelingen. In het protocol is sprake van een boomgaard; zouden de fruitbomen nog van de zelfde boomgaard zijn.

GRENSPAAL 41

GP 41 staat bijna tegen de spoorweg van Maastricht naar Luik. Samen met de grens komen we in het laatste tipje van de Vlaamse fusiegemeente Voeren, dat bijna helemaal herleid is tot één groot op- en afrittencomplex van de snelweg, waar de grens nagenoeg tegenkomt.  De Waalse cementindustrie is nooit veraf en bepaalt hier verders het uitzicht. 

GRENSPAAL 42

GP 42 werd geplaatst op een kruising van 2 zandwegen; daar blijft nu niet veel meer van over want nu razen de auto's er voorbij over de snelweg van Luik naar Maastricht.

Een beetje terug vond ik deze betonpaal met een verroest bord. Zo zal ik nog meerdere palen tegenkomen.  Ik vermoed dat ze te maken hebben dat de ten tijde van de douanecontroles de douane verbood om langs deze weg de grens te passeren.  Ook hangt er nog een mooi Jesuskruis aan de betonpaal.

GRENSPAAL 43

GRENSPAAL 44

GP 44 staat bij de hoeve NavaigneMaar goed dat ik de paal wist staan, want hoe ga je een paal vinden midden in de mais ?

GRENSSTEEN 44a

Bij deze steen kruist de toegangsweg tot hoeve Navaigne de grens.  Volgens het reliëf in het veld was er vroeger nog een omwalling rond de hoeve. Navaigne is een voormalig Spaans fort.  Meer uitleg op de volgende link: http://www.breurhenket.com/Verraad.htm

GRENSPAAL 45N

GP 45N staat aan de Maas.  GP 45B staat aan de overkant.  Vanaf hier ligt de grens op de thalweg van de Maas. Omdat het echte grenspunt op de thalweg ligt, werden telkens aan beide zijden een grenspaal geplaatst.

GRENSPAAL 45B

Vreemd genoeg wordt er in het protocol geen melding gemaakt van GP 45B.  Men spreekt maar over één paal 45.  Weet iemand hier meer over ?  Verders valt te vermelden dat we hier in de Waalse gemeente Lixhe zijn.  Tot aan GP 53 blijven we nog eventjes in Wallonië, aan Belgische kant toch. GPn 45 duiden het contactpunt aan tussen de gemeenten Eysden ( NL ), Moelingen ( B ) en Lixhe ( B ).

GRENSPAAL 46N

De industrie van Lixhe is nooit veraf.  In de zomer had ik deze paal niet gevonden, stond toen midden in de mais.  GPn 46 duiden het contactpunt aan tussen de gemeenten Eysden ( NL ), Lixhe ( B ) en Lanaye ( B ).

GRENSPAAL 46B

Grenspaal 46B werd geplaatst op een eilandje in de Maas ter hoogte van Nivelle..  Nu moet men een hele weg door dichtgegroeid struikgewas afleggen om er bij te komen. Het eilandje is herleid tot een schiereiland doordat men allerlei steenpuin en andere rotzooi in de Maas heeft gegooid.

GRENSPAAL 47N

GPn 47 werden geplaatst bij een veerpont over de Maas.  Aan Nederlandse kant staat grenspaal 47A bij de oude pittoreske kern van Eijsden.  Hier heeft men vanuit de woonkamer een mooi zicht op de Maas.

GRENSPAAL 47B

Vlakbij GPn 47 heeft men nu een nieuw veerpont ingericht voor voetgangers en fietsers.

GRENSPAAL 48N

Terug naar : map grenspalen België-Nederland

Terug naar : start pagina