GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 29 Grenssteen 231b tot en met Grenspaal 238

PLATTEGROND

GRENSSTEEN 231b

Tussen GP231 en GP232 werden 5 grensstenen geplaatst op gelijke afstand.  Ik heb de eerste niet kunnen vinden. GS231b en GS231c heb ik aanvankelijk niet kunnen vinden omdat de grenssloot een wildernis van wilgen en braamstruiken was, bovendien werd het ruimsel van de sloot telke malen over de struiken gegooid.  Dankzij een tip van Aafko Tuin en later ook Frans Meeus, die me wisten te vertellen dat de sloot geruimd was, heb ik later ( jan 2006 ) GS231b en GS231c kunnen vinden.  Nu was de sloot netjes opgeruimd...maar de wortels van de struiken zitten nog in de grond.  Het zal niet lang duren dat het weer een bende is en dan is deze steen terug onvindbaar. De grenssloot is hier 2,5 m diep en de steen steekt maar net met het topje boven de grond. 

GRENSSTEEN 231c

GS 231c is al van ver te zien nu, hij steekt statig boven de sloot uit.  Hij staat een beetje los, vermoedelijk heeft de kraan de steen geraakt met het opruimen van de sloot, zo een bende was het hier de eerste keer dat ik hier was. De zijkanten van deze steen zijn ruw afgewerkt; dit zie je niet vaak.

GRENSSTEEN 231d

GS231d en GS231e zijn gemakkelijk te bereiken via een ruilverkavelingsweg in BelgiŽ die parallel ligt aan de grens.

GRENSSTEEN 231e

Ik heb later van Frans Meeus een foto van deze steen gekregen en daar op is te zien dat de steen helemaal in de sloot gevallen is.

GRENSPAAL 232

GP232 duidt een haakse hoek naar het noorden aan en is het contactpunt tussen Wuustwezel ( B ), Kalmthout ( B ) en  Zundert ( NL ). De grenspaal staat aan het begin van het natuurreservaat de Maatjes.

GRENSSTEEN 232a

GS232a staat aan de andere kant van de Maatjes.

GRENSSTEEN 232b

GS232b was moeilijk te vinden.  De steen bevindt zich achter een paar huizen langs een cervitudeweg. 

GRENSPAAL 233

GP233 werd geplaatst op het kruispunt van de Heikantstraat en de Paalstraat.  De Heikantstraat ligt nagenoeg op de grens en de Nederlanders die hun huis hadden staan langs deze weg, hadden vrije doorgang. 

GRENSPAAL 234

GP234 werd geplaatst aan de Lepelstraat.  Later is hier een kruispunt gekomen door een nieuwe weg die de bocht in de Lepelstraat afsnijdt.

GRENSSTEEN 234a

De grens gaat nog steeds in rechte lijn door.  GS234a staat waar de grens de Roosendaalse Vaart snijdt.  Deze steen was moeilijk te vinden omdat ze helemaal in de gracht is gezakt.  De grens gaat hier diagonaal over de akker verder en ...

GRENSSTEEN 234b

... komt aan bij GS234b waar de grens een oude verdwenen weg snijdt.

GRENSSTEEN 234c

GS234cstaat aan bij het domein MariŽnville.  De grens gaat dwars door het domein van deze prachtige boerderij. De grens gaat juist achter de woning door.  Alle andere gebouwen staan  in Nederland.  De weg gaat hier over BelgiŽ verder.

GRENSPAAL 235

GP235 staat achter het domein MariŽnville en duidt een hoek naar het noordoosten aan.

GRENSPAAL 236

GP236 is het contactpunt tussen de gemeenten Kalmthout ( B ), Essen ( B ) en Zundert ( NL ).  Deze paal staat wel erg hoog boven de grond dat bijna het hele onderstuk zichtbaar is.  De fundamenten zijn hier goed zichtbaar.

GRENSSTEEN 236b

G236a heb ik niet kunnen vinden, alhoewel ik perfect de locatie volgens het protocol kon situeren.

GS236b ligt helemaal verstopt in een sloot vol brandnetels daar waar de grensweg aldaar een haakse bocht maakt.

GRENSSTEEN 236c

GS236c is gemakkelijk te vinden als je van GP237 komt.

GRENSPAAL 237

GP237 duidt een hoek naar het noordwesten aan en is het contactpunt tussen de gemeenten Essen ( B ), Zundert ( NL ) en Rucphen ( NL ).

GRENSSTEEN 237a

Er zijn twee grensstenen voorzien op dit traject.  GP237b is verdwenen. GP237a staat achter een bosje in Nederland.

GRENSSTEEN 237b

In april 2007 kreeg ik bericht van Aafko Tuin dat Gs 237b nog bestaat en dat deze een beetje verder staat dan zijn oorspronkelijke standplaats.

GRENSPAAL 238

GP238staat op de grote weg van Essen naar Schijf en duidt een haakse hoek naar net oosten aan.

GRENSSTEEN 238a

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina